
Omawiając trendy w hotelowym designie nie można pominąć kontekstu Covid-19. Aranżacja hoteli to już nie tylko zabawa kolorem i formą czy podążanie za nowinkami – to także konieczność dostosowania wnętrz do nowych zasad higieny i bezpieczeństwa – zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Czym będzie charakteryzował się design hoteli w dobie post-covid? Większym niż do tej pory podziałem na funkcjonalne strefy oraz automatyzacją systemów.
Wydzielanie stref w przestrzeniach wspólnych
Przestronne do tej pory przestrzenie hotelowego lobby czy tzw. salonu dla hotelowych gości przekształcać się będą w mniejsze, ale bardziej komfortowe strefy. Do ich wydzielenia świetnie sprawdzi się wyposażenie hotelu. Aranżacja przestrzeni za pomocą mebli takich jak kanapy, pojedyncze fotele, stoliki, stoły i krzesła pozwolą na stworzenie funkcjonalnych i intymnych przestrzeni bez konieczności wydzielania ich sztucznie szybami czy parawanami. Strefa do pracy z komputerem, miejsce do wypicia kawy czy drinka, fotel, w którym można przysiąść żeby przeczytać książkę, mogą oddzielone być od siebie roślinnością czy regałami. Hotelowy design w aranżacji lobby uwzględniać będzie możliwość szybkich zmian i elastyczność rozwiązań tak, by nie mieszać przebywających w nim grup. Ciekawym rozwiązaniem jest także zastosowanie znaków podłogowych, które określać mogą kierunek ruchu czy zalecaną odległość dystansu społecznego.
Wirtualna recepcja
Najprawdopodobniej zmieni się recepcja hotelowa. Wiele hoteli już teraz stosuje opcję wirtualnego zameldowania, bez konieczności osobistego kontaktu. Rozwiązanie to pozwoli na zmniejszenie kolejek i tłoku w recepcji, a także sprawniejszy dostęp do hotelowych pokoi dla gości.
Kompleksowe pokoje
Zmieniają się także trendy w zakresie preferowanych przez gości pokojów. Coraz częściej szukają oni nie tylko miejsca, w którym mogą spać, ale pokoju, w którym mogą spędzić czas. Wyposażenie hoteli i pensjonatów obejmować będzie już więc nie tylko łóżko, szafę i stolik. Konieczność zachowania dystansu społecznego powoduje, że obiekty by zatrzymać gościa oferować będą więcej: ale łazienki przypominające SPA, tarasy i balkony oraz strefy relaksu, itp. Spożywanie posiłków w pokoju zastąpi w znacznym stopniu też śniadania typu szwedzki stół: otwarte bufety ze względu na konieczność utrzymania reżimu sanitarnego, najprawdopodobniej znikną w ogóle.
Podobnie może być z siłowniami przyhotelowymi – tendencje do tworzenia kompleksowych, spersonalizowanych przestrzeni dla gości w ramach jednego apartamentu uwzględniać mogą także dostarczenie sprzętu do ćwiczeń.
Projektowanie przestrzeni bezdotykowych
Koronawirus sprawił, że zwracamy uwagę na dotykanie przestrzeni wspólnych i robimy to coraz mniej chętnie – odpowiedzią na te preferencje będzie coraz większa automatyzacja systemów oświetlenia czy nagłośnienia – czujniki światła w przestrzeniach wspólnych hotelu, np. na korytarzu, a także możliwość sterowania światłem czy zasłonami w pokoju za pomocą smartphona sprawi, że goście czuć się będą bardziej komfortowo. Podobne rozwiązania pożądane będą w węzłach sanitarnych czy drzwiach. Minimalizowanie konieczności dotykanych przestrzeni to trend, który będzie się rozwijał.
Tworzenie przestrzeni otwartych na zewnątrz
Małe, zamknięte przestrzenie, a także powierzchnie restauracyjne z ustawionymi obok siebie gęsto stolikami budzą niepokój. Jak więc urządzić wnętrze hotelowej restauracji czy sali konferencyjnej? Odpowiedzią może być aranżacja, która zaciera granicę pomiędzy tym co wewnątrz, a tym co na zewnątrz. Panoramiczne okna, przestronne tarasy, wpuszczenie do środka roślinności (także w postaci np. zielonych ścian), to tendencje, które będą się utrzymywać. Bliskość natury to także stosowanie naturalnych elementów wykończenia we wnętrzach – kamień, drewno, kolory ziemi. W aranżacjach hotelowych nie bez znaczenia będzie także stworzenie komfortowych i intymnych stref.
0 Comments